Istnieje tak wiele różnych sposobów na przygotowanie świeżo wyciskanego soku. Często mówimy o sokowirówkach, sokowirówkach i wolnych sokach. Czym jednak różnią się te urządzenia? A co sprawia, że wolna sokowirówka jest tak wyjątkowa? Czym jest wolna sokowirówka? Słowo slow juicer oznacza nic innego jak „wolna sokowirówka” z wyciskarki wolnoobrotowe ranking tak ma.
Wolna sokowirówka to specjalny rodzaj sokowirówki. Jak sama nazwa wskazuje, tnie ona owoce lub warzywa na małe kawałki z wolną prędkością, otwierając poszczególne komórki i wydobywając z nich cały sok.
Wyciskarka wolnoobrotowa ranking – dobra – najlepsza – jaką wybrać ?
Sokowirówka czy dobra wyciskarka wolnoobrotowa? A jaka wyciskarka wolnoobrotowa forum? Różnica między wyciskarka wolnoobrotowa ranking 2021 a sokowirówką/wolnoobrotówką polega na sposobie ich działania. Zwykłe sokowirówki wyposażone są w ostre tarki, które pracują na bardzo wysokich obrotach, czasem przekraczających 20 000 obrotów na minutę.
Ze względu na ciepło powstające w wyniku tarcia spowodowanego dużą prędkością, witaminy, minerały i inne cenne składniki odżywcze mogą zostać utracone podczas wyciskania soku za pomocą konwencjonalnych urządzeń. Dodatkowo, gdy używamy zwykłej sokowirówki, do soku dostaje się więcej tlenu. Prowadzi to do szybszego utleniania się soku, przez co może on również tracić składniki odżywcze.
Jaką wyciskarkę wolnoobrotową wybrać? Dobra wyciskarka wolnoobrotowa pracuje na niższych obrotach od 30 do 200 obrotów na minutę. Urządzenia te, takie jak Philips Slow Juicer, nie tylko wyciskają składniki, ale także wydobywają sok z miąższu. Tak więc, mimo że ten typ sokowirówki jest „powolny”, pozwala na zatrzymanie w soku znacznie większej ilości witamin, minerałów i enzymów z owoców, a produkt końcowy smakuje również świeżej i bardziej naturalnej.
Jak więc dokładnie działa wolna sokowirówka? Jako wolno obracająca się sokowirówka, dokładny sposób działania wolnej sokowirówki jest podobny do ruchu żucia w ludzkim organizmie. Naukowo udowodniono, że składniki odżywcze są najlepiej zatrzymywane, gdy żuje się je z prędkością od 30 do 40 ruchów na minutę. Ponadto żucie i ślinienie pokarmu w ustach już wstępnie go trawi, co ułatwia organizmowi wchłanianie i metabolizowanie składników odżywczych podczas pozostałej części procesu trawienia.
Dobre wyciskarki wolnoobrotowe pracują również bardzo cicho i równomiernie, co pozwala na korzystanie z nich o każdej porze dnia i nocy – bez przeszkadzającego hałasu. Podczas wyciskania soku za pomocą sokowirówki wolnoobrotowej, składniki są najpierw podawane do urządzenia przez wbudowany lejek. Następnie są one rozdrabniane na bardzo wolnych obrotach od 30 do 200 obrotów na minutę. Dzięki tym powolnym obrotom do soku nie dostaje się tlen i unika się utleniania z wyciskarka wolnoobrotowa pozioma ranking.
Następnie powstaje miazga, z której wyciskany jest płyn i spływa do pojemnika na sok. Wytłoki (skórka, kawałki owoców, pestki i szypułki) trafiają do osobnego pojemnika.
Ponadto ze względu na niewielkie ruchy obrotowe podczas przygotowywania za pomocą takiej sokowirówki nie wytwarza się ciepło, co oznacza, że zachowane zostają bardzo wrażliwe na ciepło wtórne substancje roślinne, takie jak enzymy i witaminy. Oznacza to, że za pomocą dobre wyciskarki wolnoobrotowe można uzyskać bardzo wysokiej jakości sok, który jest bogaty w witaminy i dostarcza organizmowi maksymalną ilość cennych składników odżywczych.
Wyciskarka wolnoobrotowa ranking – jaką kupić – opinie – forum
Wolne sokowirówki nadają się zarówno do miękkich owoców jak mango, jak i twardszych warzyw jak marchew czy imbir. Wyciskarka wolnoobrotowa opinie ma dobre Philips Avance Slow Juicer jest również wyposażona w wyjątkową technologię MicroMasticating, która wyciąga 90% składników i przetwarza je na gęstszy, bardziej bogaty w składniki odżywcze sok. Dzięki temu do soku trafia więcej witamin, składników odżywczych i błonnika z owoców i warzyw.
Świeżo wyciskany sok jest alternatywą dla soków produkowanych przemysłowo. Pełna kontrola nad składnikami, dodawanie cukru według uznania oraz świeże witaminy i minerały to tylko niektóre z zalet świeżo wyciskanych soków. Różne są opinie na temat sokowirówek i soków. Podczas gdy niektórzy stawiają na łatwość obsługi i szybkość, coraz więcej miłośników soków preferuje tzw. sokowirówkę wolną.
Czym jest najlepsza wyciskarka wolnoobrotowa do soków? najlepsze wyciskarki wolnoobrotowe to wolnoobrotowe wyciskarki do soków. Przy zaledwie kilku obrotach, w przeciwieństwie do sokowirówek, z warzyw i owoców wyciskany jest sok. Sokowirówki generują do 15 000 obrotów na minutę o mocy od 600 do 1500 watów, za pomocą których z wyciskanego materiału odwirowywany jest sok.
Wolne sokowirówki działają inaczej. Śruba tłocząca jest ułożona poziomo lub pionowo. Przy mocy od 250 W do 1400 W liczba obrotów jest mniejsza. Dobre jednostki wytwarzają mniej niż 100 obrotów na minutę. Zaleta: do soku dostaje się mniej tlenu, który napędza utlenianie i tym samym niszczy ważne składniki. Wszystkie witaminy i antyoksydanty są zachowane. Eksperci określają sok z ranking sokowirówek wolnoobrotowych jako wyższej jakości.
Zalety: Sok jest tłoczony na zimno ze względu na powolną metodę działania sokowirówki wolnoobrotowej. Nie ma narażenia na działanie ciepła, które utlenia enzymy i wtórne związki roślinne.
Wady: Proces wyciskania trwa znacznie dłużej niż w przypadku sokowirówki odśrodkowej. Po 30 minutach powolne sokowirówki potrzebują przerwy na ostudzenie. Wolne sokowirówki są droższe od ranking wyciskarek wolnoobrotowych 2020 odśrodkowych, wiec wyciskarka wolnoobrotowa jaka najlepsza i wyciskarka wolnoobrotowa jaką kupić?
Jak działa wolna sokowirówka? Powolne sokowirówki pracują w oparciu o własną technikę wyciskania soków. Obrót ślimaka tłoczącego powoduje wyciskanie soku z owoców i warzyw. Są ściśnięte. Ślimak może wydawać piszczący dźwięk, ale nie jest to istotne. Wyciśnięte owoce są drylowane i siekane do Slow Juicer tak, aby zmieściły się w rynnie podającej. Jabłka mogą być przetwarzane z rdzeniem i skórką.
Miękkie warzywa są wypełnione większymi kawałkami – ranking wyciskarek wolnoobrotowych 2021. Prawie każda wyciskarka do soków ranking przetwarza warzywa liściaste i wyciskane materiały zawierające chlorofil.
Wyciskarka wolnoobrotowa ranking – pozioma – 2021 – 2022
Wolna sokowirówka z mechanizmem tnącym tnie owoce i warzywa na małe kawałki, a następnie wyciska je obracając ślimak wyciskający. Niektóre sokowirówki pionowe pracują z dwoma śrubami wyciskającymi. Zaletą jest to, że działają szybciej. Pomace i sok gromadzimy zawsze w dwóch osobnych pojemnikach. Zalety sokowirówki wolnoobrotowej:
- Soki z wszystkich rodzajów owoców i warzyw
- Delikatne wyciskanie soku
- Wszystkie witaminy i minerały są zachowane
- Soki są subtelne i kolorowe
- Cichsze niż sokowirówki dzięki niskiej mocy
- Im wolniej obraca się ślimak, tym wyższa jakość soku
- Różne sokowirówki wolnoobrotowe
W teście powolnych sokowirówek pionowa sokowirówka wolnoobrotowa ranking wymaga mniej miejsca na blacie kuchennym niż powolna sokowirówka z poziomym ślimakiem. Ślimak sokowirówki pionowej jest zamontowany pionowo. Prasowany materiał przesuwa się z góry na dół. Przy poziomym położeniu ślimaka prasującego materiał prasowany jest transportowany wyłącznie przez obrót ślimaka prasującego.
Powstałe w ten sposób soki są drobniejsze i zawierają zwykle mniej miąższu niż w przypadku sokowirówki pionowej. W teście wolnej sokowirówki warzywa liściaste i trawa pszeniczna mogą być lepiej przetwarzane za pomocą poziomego ślimaka tłoczącego.
Opcje regulacji w sokowirówce sięgają od liczby obrotów po stopień twardości przetwarzanych owoców i warzyw. Wysokiej jakości wolnoobrotowa wyciskarka do soków ranking może służyć do robienia przecieru z orzechów, puree lub sorbetu. Osłona na doniczkę i dobra stabilność są dodatkowym atutem.
Otwór wsadowy XXL oszczędza rozdrabnianie wyciskanej żywności przed włożeniem jej do sokowirówki. Dzięki przyciskowi powrotu w drogich modelach można zawrócić ślimak wyciskający, jeśli nieporęczne przedmioty blokują obrót ślimaka. Przy odwrotnych obrotach ślimak tłoczący ponownie wypycha nieporęczne części z urządzenia bez uszkodzeń. Bardzo miękkie owoce są trudne do wyciskania soku. Zatyka mikrosita, dzięki czemu do soku dostaje się więcej miąższu owocowego, a sok staje się bardziej mętny i gęsty.
Wydajność soku w sokowirówkach wolnoobrotowych nie może być krytykowana. W teście wolnej sokowirówki z wytłoków nie udało się wydobyć ani kropli soku. Wydajność soku osiągnęła wartość maksymalną.
Czyszczenie. Wszystkie powolne sokowirówki były łatwe do rozebrania w teście powolnych soków. Aby wyczyścić plastikowe mikrosito, które zatrzymuje najmniejsze zawieszone cząstki, sito można było łatwo wyjąć ze wszystkich sokowirówek. Czyszczenie odbywa się za pomocą małej szczotki pod bieżącą wodą. Przy odrobinie umiejętności czyszczenie odbywa się w pięć minut. W teście sokowirówki wolnoobrotowej obudowa ze stali nierdzewnej okazała się znacznie wyższej jakości niż obudowa z tworzywa sztucznego.
Wniosek. Wolne sokowirówki produkują wyższej jakości świeżo wyciskany sok niż sokowirówki odśrodkowe. Dzięki powolnej metodzie działania, wszystkie składniki takie jak witaminy, enzymy i substancje odżywcze zostają zachowane. Wolne sokowirówki mogą również przetwarzać wyciskany materiał, który zatyka konwencjonalne sokowirówki. Świeży smak soków, łatwa obsługa i proste czyszczenie przemawiają na korzyść sokowirówek wolnoobrotowych. Większość producentów udziela długiej gwarancji na swoje urządzenia, a uszkodzone części można szybko wymienić ze względu na prostą konstrukcję.